Mesto vstúpi do projektu výstavby domova sociálnej starostlivosti

19.03.2010 Stropkov

Stropkov 19. marca (TASR) - Mesto Stropkov a Vranovská investičná, s.r.o. , plánujú v areáli stropkovskej nemocnice vybudovať špecializovaný domov sociálnej starostlivosti (DSS).
Ako dnes TASR informoval hovorca radnice Imrich Makó, mesto sa v tejto súvislosti rozhodlo vstúpiť do novovznikajúcej spoločnosti Stropkovská sociálna, a.s. , ktorej zakladateľom bude Vranovská investičná. Primárnym cieľom novej akciovky je dobudovanie rozostavaného bloku v areáli stropkovskej nemocnice, ktorý chátra už od roku 1994.
Vstup mesta do akciovej spoločnosti schválili mestskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva 18. marca, pričom nepeňažný vklad samosprávy bude pozostávať z nehnuteľného majetku v hodnote 332.000 eur a časť hodnoty bude použitá na nadobudnutie 20 % akcií.
Na dostavbu budovy vo vlastníctve mesta radnica nemá finančné prostriedky a preto privítala zámer partnera, ktorý chce objekt dokončiť a sprevádzkovať. Odhadované náklady na realizáciu stavebných prác, vybavenie interiéru a vytvorenie kapacít pre 80 lôžok, predstavujú päť miliónov eur. Tie zabezpečí investor zo svojich zdrojov a zo štrukturálnych fondov Európskej únie.
V novom sociálnom zariadení by malo vzniknúť približne 50 nových pracovných miest. Špecializovať sa bude na starostlivosť o pacientov s Parkinsonovým a Alzheimerovým syndrómom, pričom chce využiť aj dostupnosť tamojšej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Špecializovaný DSS bude mať nadregionálny význam, ale vznikne tu možnosť prednostného umiestnenia klientov zo Stropkova.
Vranovská investičná, s.r.o. , je jedným zo zakladateľov neziskovej organizácie Vranovská nemocnica, ktorá je partnerom Mesta Stropkov od 1. júla 2008, kedy prevzala zdravotnú starostlivosť v stropkovskej nemocnici. Za jeden a pol roka existencie novej organizačnej štruktúry sa podarilo stabilizovať počet pracovníkov, zmodernizovať technológie, vzniklo tu oddelenie laboratórnej diagnostiky, rozšírila sa ponuka služieb a otvorilo sa nové oddelenie domova opatrovateľskej starostlivosti s 15 lôžkami.
 

Vyberte región